Artikel 15 december 2021

EU-verbod op ‘duistere patronen’ bij e-commerce

Het Europees Parlement bindt de strijd aan met de ‘dark patterns’, een verzamelnaam voor slimme trucjes waarmee internetgebruikers worden verleid tot het doen van handelingen die ze normaliter achterwege zouden laten.

De commissie Interne Markt en Consumentenbescherming (IMCO) van het Europees Parlement (EP) wil een verbod op ‘duistere patronen’ die burgers misleiden om online persoonlijke gegevens te ontfutselen. Allerlei foefjes maken dat ze gemakkelijk dingen accepteren die ze helemaal niet willen. Ook worden klanten tot onnodige aankopen verleid. De commissie wil de grootste uitwassen aanpakken.

Bovendien wenst zij strengere regels voor advertenties gericht op minderjarigen. Verder moeten online-platforms transparanter worden over de algoritmes die ze toepassen.

Het EP houdt in januari een plenaire stemming over het voorstel. De commissie streeft naar inpassing van het voorstel in de Digitale Markten Wet (DMA). Doel van deze wet is een veilige online-omgeving creëren. Zo moe de DMA gebruikers onder meer beschermen tegen schadelijke content. Europa wil daarmee de macht van Big Tech beteugelen en online orde op zaken stellen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant