Artikel 7 december 2021

EU-onderzoek naar overname Nuance door Microsoft

De Europese Unie (EU) wil de overname van het spraaktechnologiebedrijf Nuance Communications door Microsoft verder onder de loep nemen. De Europese antitrust-regelgever geeft voorlopig nog geen groen licht aan deze transactie van zestien miljard dollar. De autoriteit vraagt klanten en concurrenten van Nuance om een lijst van zorgen op te stellen.

Persbureau Reuters heeft afgelopen maand een vragenlijst ingezien waaruit de bedenkingen blijken. Zowel Microsoft als Nuance onthouden zich van commentaar. 

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Australische mededingingsautoriteit hebben eerder laten weten geen problemen met de overname te hebben. Het mededingingsbureau van de Europese Commissie heeft tot 21 december de tijd om de deal goed te keuren of een groter onderzoek te openen.

In de vragenlijst wordt gevraagd of Microsoft en Nuance concurrenten zijn en of een samenwerking van invloed kan zijn op klanten en rivalen. Ook wordt de vraag gesteld of Microsoft Nuance zou kunnen bevoordelen boven concurrerende diensten.

Nuance verkoopt vertaalsoftware die populair is bij artsen en callcenters die het maken van aantekeningen willen automatiseren. Analisten beschouwen de deal als een versterking van de aanwezigheid van Microsoft op de markt voor gezondheidszorg. Bovendien krijgt Microsoft op deze manier heel veel nieuwe spraak- en medische gegevens waarmee algoritmes zijn te trainen. Dit verbetert zijn systemen voor artificial intelligence (ai) op het gebied van gezondheid, spraak en biometrische beveiliging.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant