Artikel 28 februari 2023

EU legt it-advies aan Rusland aan banden

Het verlenen van it-adviesdiensten maakt deel uit van het tiende sanctiepakket dat de EU tegen Rusland heeft aangenomen. Ook het helpen van Russische (it-)bedrijven met hun marketing en reclame valt onder de nieuwe sanctiemaatregelen.

De EU voldoet daarmee aan het verzoek van Oekraïne om nieuwe sancties in te stellen voor de it-sector. Ook software voor digitale tweelingen van producten voor additieve fabricage (3d-printing) valt onder het exportverbod.

De EU stelt meer verboden in op de export van bepaalde goederen. Bijvoorbeeld elektronica, industriële goederen, gespecialiseerde voertuigen en onderdelen voor vrachtwagens en straalmotoren. Ook zijn er nieuwe exportverboden op goederen die militair zijn in te zetten. Denk aan onderdelen die Rusland kan gebruiken voor wapensystemen zoals drones, raketten en helikopters. 

Ook bepaalde software-updates vallen hieronder. Niet meer geleverd mag worden aan ontwikkelaars van drones die tegen burgers en civiele infrastructuur worden gebruikt. Het nieuwe pakket raakt meer dan elf miljard euro aan handelsvolume van Rusland.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant