Artikel 27 december 2022

EU krijgt eigen dns-internetinfrastructuur

Een internationaal consortium van bedrijven onder leiding van de Tsjechische it-dienstverlener Whalebone gaat in opdracht van de Europese Commissie een nieuwe dns (domain name system)-internetinfrastructuur opzetten. Dns is cruciale software om het internet te laten werken.

Doel van DNS4EU is om EU-burgers, bedrijven en instellingen te voorzien van een recursief ‘adresboek van het internet’ dat voldoet aan de Europese privacywetgeving en sterk beveiligd is.

Partijen die aan de knoppen van de zogenoemde dns-resolvers draaien, kunnen zien waar gebruikers naar toe surfen. De Europese Commissie wil daarom eigen openbare DNS-resolvers inrichten. Een resolver is een server die verschillende queries in kan zetten om te achterhalen welk ip-adres bij een domeinnaam hoort. Ze dienen als tegenwicht voor Amerikaanse providers zoals Google en Cloudflare. DNS4EU moet als alternatief voor het huidige openbare dns Europa digitaal onafhankelijker maken.

De commissie wil de gegevens van gebruikers in de digitale ruimte van de Unie bewaren. Het streven is de dienst aan zoveel mogelijk Europeanen aan te bieden, terwijl de hoogste privacy-normen worden nageleefd. Zij is van plan om honderd miljoen mensen aan boord te krijgen van deze nieuwe dns-internetinfrastructuur.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant