Artikel 25 november 2022

EU Hof: Ubo-register mag niet openbaar zijn

KVK verstrekt tijdelijk geen gegevens meer over uiteindelijk belanghebbenden

Het omstreden ubo-register, met daarin persoonlijke gegevens van bedrijfseigenaren en bestuurders, mag toch niet openbaar toegankelijk zijn. Toegang van het grote publiek tot deze informatie is een ernstige aantasting van de privacy, oordeelt het Hof van Justitie van de EU. Stichting Privacy First reageert verheugd op de uitspraak, nadat de stichting in een Nederland een hoger beroep over deze privacyzaak had verloren.

Ubo staat voor ‘ultimate beneficial owner’ (‘uiteindelijke belanghebbende’) en het register bevat informatie over eigenaren of de personen die binnen een bedrijf of organisatie zeggenschap hebben. Onder meer persoonlijke gegevens zoals geboortemaand- en jaar, de woonplaats en nationaliteit waren tot nu toe openbaar toegankelijk. Andere gegevens, zoals adres, burgerservicenummer en geboorteland en -datum, zijn alleen voor instanties als de Belastingdienst zichtbaar.

Privacy-organisaties, zoals Stichting Privacy First, maken zich zorgen over de openbaarheid van persoonlijke informatie van ubo’s. Het zou in strijd zijn met het recht op privacy en met het recht op bescherming van persoonsgegevens. Inschrijving in het ubo-register is echter verplicht sinds 2015, toen de vierde Europese anti-witwasrichtlijn in werking trad.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant