Artikel 18 juli 2023

EU Data Act bevordert innovatie en concurrentie

Vanaf 2025 kan de EU Data Act van kracht worden, die voorkomt dat alleen de fabrikant van een auto, huishoudrobot of ander iot-apparaat de data van zo’n product kan gebruiken. De wet moet de innovatie en concurrentie bevorderen.

De EU-lidstaten hebben afgelopen vrijdag hun steun uitgesproken voor het voorlopig politiek akkoord dat de Raad van de EU eerder met het Europees Parlement bereikte. De wet regelt wie er toegang heeft tot en gebruik mag maken van data uit slimme apparaten. Hierdoor krijgen gebruikers meer zeggenschap over hun ‘eigen’ (niet-persoonlijke) data. Ook kunnen ze makkelijker overstappen tussen clouddiensten en diensten van verschillende cloudaanbieders met elkaar verbinden.

Voor dit laatste heeft Nederland zich tijdens de onderhandelingen ingezet. Minister Micky Adriaansens van ministerie van Economische Zaken & Koninkrijksrelaties: ‘Deze regelgeving maakt het straks mogelijk dat consumenten en bedrijven toegang krijgen tot de gegevens die ontstaan door hun gebruik van digitaal verbonden apparaten.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant