Artikel 19 november 2021

Eerste miljarden beschikbaar voor digitransitie EU

Europese Commissie ontsluit bijna 2 miljard euro uit de meerjarenpot van 7,5 miljard

De Europese Commissie steekt de komende paar jaar bijna twee miljard euro in de versterking van de digitale infrastructuur in de EU. Het geld gaat naar de inzet van nieuwe technologie, verbetering van digitale vaardigheden en vergroting van de cyberveiligheid. Ook worden centra voor digitale innovatie opgetuigd. De miljardensubsidie is afkomstig van het programma Digitaal Europa, waarvoor de commissie in zeven jaar in totaal 7,5 miljard euro investeert.

De Europese Commissie zet het geld in voor een veilige en duurzame digitale infrastructuur. Volgens vicevoorzitter Margrethe Vestager is het de bedoeling dat iedereen in Europa profiteert van technologische oplossingen die klaar zijn voor de markt. Wat ook speelt is dat de EU-lidstaten in technologisch opzicht minder afhankelijk moeten worden van andere landen.

De investeringen lopen via drie werkprogramma’s. Bijna 1,4 miljard euro gaat tot eind 2022 naar een aantal concrete technologische investeringen, zoals de ontwikkeling van gemeenschappelijke dataruimten voor grensoverschrijdende gegevensuitwisseling en de ontwikkeling van een ‘federatie van cloud-to-edge-infrastructuur’. Uit deze geldpot worden ook faciliteiten gefinancierd om de toepassing van kunstmatige intelligentie (ai) te testen en uit te proberen, alsmede masteropleidingen in cruciale digitale technologieën.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant