Eerste datawet EU bijna onwerkbaar

De Europese verordening voor gegevensbeheer (DGA, Data Governance Act) waardoor bedrijven gemakkelijker toegang krijgen tot (overheids)data uit verschillende EU-lidstaten, is zeer abstract en ook erg technisch. Doorvertaling naar de praktijk wordt uiterst lastig. Dit stelt de Raad van State in een advies over de uitvoeringswet die regelt dat de DGA ook in Nederland kan worden uitgevoerd. Dit adviesorgaan vreest dat de eerste datawet uit een lange serie verordeningen al bijna onwerkbaar wordt.
De DGA stelt regels voor het hergebruik en beschikbaar stellen van overheidsgegevens. Daarnaast regelt de verordening het delen van gegevens door burgers of organisaties via een intermediair dat bemiddelt in data. Ook moet de DGA het vrijwillig delen van gegevens bevorderen.
Maar door het complexe karakter van de DGA is het niet gemakkelijk te zien welke betekenis deze verordening krijgt, klaagt de Raad van State in een advies. Niet altijd zal duidelijk zijn wat de normen van de DGA concreet inhouden, zo waarschuwt het hoogste adviesorgaan van de regering.
De verordening is een belangrijk onderdeel van de Europese datastrategie om de data-economie te ondersteunen. Het is ook de eerste Europese verordening op dit gebied. Er zullen nog andere verordeningen volgen. Dat maakt het allemaal nog ingewikkelder, aldus de Raad van State. Want in de praktijk zal veel afstemming nodig zijn, wat tot vragen kan leiden.
Lees het volledige artikel op computable.nl