Artikel 6 maart 2023

Drones speuren succesvol naar ‘sjorren’

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Kustwacht zijn enthousiast over de inzet van drones bij de controles van containerschepen. Dit jaar willen de partijen de operatie dan ook continueren. Drones nemen daarmee de rol over van helikopters.

De instanties hebben in 2022 met drones 44 varende containerschepen gecontroleerd op het vastzetten van de lading. Die controles leverden op 11 schepen overtredingen op. Hierbij ging het om het niet of onjuist vastmaken van containers, dat ‘sjorren’ wordt genoemd. 

ILT-directeur Karin Visser is enthousiast over de controles. ‘Het inzetten van drones is zeer effectief. Het biedt ons de mogelijkheid om overtredingen te constateren, terwijl het containerschip blijft varen. De bemanning wordt dan niet gestoord in hun werk en wij kunnen op deze manier gerichte controles uitvoeren.’ De ILT vaart bij de controles normaal gesproken een aantal dagen mee aan boord van schepen van de Kustwacht voor het maken van foto’s.

In 2021 startte de ILT en de Kustwacht een proef met drones. In 2022 werd de inspectie voortgezet en ook in 2023 worden de onbemande vliertuigjes ingezet. Onder die drones hangen kleine camera’s die vanuit de lucht voorbijvarende containerschepen fotograferen. Die foto’s kunnen van dichtbij en op een veilige manier gemaakt worden. Inzet van een helikopter is daardoor niet meer nodig. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant