Artikel 25 februari 2020

Digital Trust Center mag met matig rapport toch door

Samenwerking met NCSC verliep stroef; onduidelijkheid over 1 miljoen euro steun

Het Digital Trust Center (DTC) wordt een vast organisatieonderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Staatssecretaris Mona Keijzer heeft daarvoor haar fiat gegeven. Wel behoeven zaken als het bereiken van de doelgroep en de stroeve samenwerking met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) verbetering. Het DTC krijgt 2,5 miljoen euro per jaar. Het NCSC heeft 1 miljoen beschikbaar voor het DTC maar het is onduidelijk waaraan dat is besteed.

Het DTC begon twee jaar geleden als een tijdelijk programma om het Nederlandse bedrijfsleven te helpen de cyberweerbaarheid te verbeteren. Bij gebleken succes zou het programma worden gecontinueerd. Volgens staatssecretaris Keijzer blijkt uit een evaluatie dat het DTC met zijn informatie, advies en het stimuleren van samenwerkingsverbanden bijdraagt aan de digitale veiligheid van ondernemend Nederland. Daarom heeft zij besloten dat het DTC na 2020 een vast organisatie-onderdeel van EZK wordt met een structureel budget, zo schrijft de bewindsvrouw aan de Tweede Kamer.

Navraag leert dat het budget 2,5 miljoen euro per jaar bedraagt, evenveel als het DTC nu jaarlijks krijgt als tijdelijk programma 2018-2020. Van dat geld is onder andere een website opgetuigd die mkb’ers praktische informatie, advies en tools biedt om veilig digitaal te ondernemen. Het DTC hoopt dat ondernemers hiermee hun online-veiligheid verbeteren.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant