Artikel 22 november 2022

Digital Services Act in werking getreden

Eind vorige week is de verordening voor digitale diensten (Digital Services Act) in werking getreden. Met deze EU-regels komen er uitgebreide verplichtingen voor online-platforms die consumenten in contact brengen met goederen, diensten of content. Vooral op sociale media zal de impact groot zijn. Ook intermediairs die netwerkinfrastructuur aanbieden, zoals internetproviders en hostingdiensten, krijgen ermee te maken.

De wetgeving beoogt schadelijke praktijken te beperken, online-risico’s tegen te gaan en gebruikersrechten online beter te beschermen. Er komt een rem op de online verspreiding van illegale content en illegale producten.

Zakelijke gebruikers van digitale diensten kunnen rekenen op meer keuze en lagere prijzen. Ze krijgen via platforms gemakkelijker toegang tot EU-brede markten. Aanbieders van diensten krijgen meer juridische zekerheid. Harmonisatie van regels werkt in hun voordeel. Het wordt makkelijker te starten en te groeien in de EU.

Hoe zeer online-partijen met de nieuwe regels te maken krijgen, hangt af van hun rol, omvang en impact op het online-ecosysteem. Alle online-aanbieders van intermediaire diensten dienen zich te houden aan uitgebreide, nieuwe verplichtingen tot transparantie. Die moeten zorgen voor een sterkere verantwoordingsplicht en meer toezicht.

Voor grote online-platforms en zoekmachines met meer dan 45 miljoen gebruikers komen er nog meer verplichtingen. Ze krijgen te maken met jaarlijkse beoordelingen van de risico’s van schadelijke online-praktijken op hun diensten. Denk aan blootstelling aan illegale goederen of content dan wel de verspreiding van desinformatie.

Nu de DSA in werking is getreden, hebben online-platforms drie maanden (tot 17 februari 2023) de tijd om het aantal actieve eindgebruikers te melden. De Europese Commissie bepaalt op basis van die gebruikersaantallen of een platform in de categorie ‘zeer groot’ thuishoort. Vervolgens heeft men vier maanden de tijd om te voldoen aan de DSA-verplichtingen. Op 17 februari 2024 wordt de DSA volledig van toepassing voor alle diensten die daaronder vallen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant