Artikel 8 maart 2023

De radicale uitweg: bouw een nieuwe Belastingdienst!

Onconventionele oplossing nodig om gordiaanse knoop te ontwarren

De Belastingdienst lijkt in een gordiaanse knoop te zitten waar de dienst, de politiek en it'-ers niet meer uit komen. Om deze knoop te ontwarren zijn onconventionele oplossingen nodig, want met de bestaande gaat het niet lukken. Daarom wil ik een knuppel in het hoenderhok gooien. Oftewel, we starten met het bouwen van een nieuwe Belastingdienst!

Op zaterdag 13 januari 2023 kopte NRC: ‘De toestand bij de Belastingdienst is kritiek’. In het artikel beschrijven NRC-verslaggevers de grote problemen bij de Belastingdienst. Niet alleen het probleem van de complexe belastingwetgeving komt aan bod, maar ook de verouderde it-systemen en infrastructuur, stijgende ict-kosten en een chronisch tekort aan personeel. De achterstanden (functional en technical debt) die nu zijn opgelopen, maken het voor de dienst steeds complexer, of onmogelijk, om naast het reguliere beheer, de benodigde wijzigingen, door te voeren.

Daarbij constateert NRC dat de fiscus binnen de huidige personele invulling en budgettaire mogelijkheden geen ruimte heeft om structurele verbeteringen door te voeren. Ook schrijft NRC dat ambtenaren de politiek vragen een beleidsmoratorium, ofwel een stop op nieuwe belastingwetgeving, af te kondigen. De politiek geeft hier geen gehoor aan en blijft aanpassingen, groot of klein, eisen.

Om nog maar niet te spreken over de herziening van het belastingstelsel, wat een steeds luidere vraag is van politici, hoogleraren, fiscalisten en columnisten. Zij stellen dat door stekeligheden in de huidige wetgeving, de spaghetti van regels en richtlijnen waardoor niemand meer weet hoe veranderingen uitpakken, en door problemen met toeslagen, een vernieuwing van het Nederlandse belastingstelsel noodzakelijk is.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant