Artikel 9 juni 2022

DDA: Vestigingsbeleid datacenters minder goed

Nederland wordt steeds vaker overgeslagen als vestigingsland voor datacenters. Dat komt door ongecoördineerd beleid vanuit verschillende overheidslagen. Het is tijd voor meer ‘samenhangend’ beleid. Dat stelt brancheorganisatie Dutch Datacenter Association (DDA) in het jaarrapport.

Volgens DDA-directeur Stijn Grove staat de digitale infrastructuur ‘steeds meer onder druk’ doordat er vanuit de politiek en bestuurders ‘te simpel en eenzijdig’ naar de impact van datacenters wordt gekeken. Hij mist de weging van de waarde die datacenters toevoegen aan de economie en digitalisering van Nederland.

Volgens Grove wordt Nederland internationaal gezien steeds vaker overgeslagen als vestigingsland voor datacenters. Volgens de DDA-voorman komt dat door ongecoördineerd beleid vanuit de verschillende overheidslagen. Hij doelt zonder die voorbeelden te noemen op het uitstel van zogenoemde hyperscaler-datacenters van partijen als Microsoft, Facebook en Google in de Nederlandse polder.

Om de digitale doelstellingen van het kabinet te halen en de koploperpositie van Nederland te behouden moet er meer ‘samenhangend beleid’ komen. De Dutch Datacenter Association (DDA) schetst in haar jaarrapport met de titel ‘Strategy for our Digital Future’ een visie om te komen tot betere regelgeving en beleid en goede samenwerking tussen de sector en de overheid.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant