Artikel 15 oktober 2021

DDA roept overheid op tot actieplan warmtenetten

De levering van (duurzame) restwarmte uit datacenters aan nabij gelegen bedrijfsterreinen of stadswijken begint op gang te komen. Gisteren werden drie projecten op dit gebied aangekondigd. Belangenbehartiger DDA is er blij om maar vindt het tempo nog te laag. Een actieplan van de overheid voor de inzet van circulaire warmte door middel van warmtenetten is daarom broodnodig.

Zo wil Interxion restwarmte leveren voor bedrijventerreinen in Schiphol-Rijk. Deze dochter van DigitalRealty gaat daartoe samenwerken met het lokale warmtebedrijf Polderwarmte in Haarlemmermeer. Interxion zegt de eerste Nederlandse aanbieder van datacenterdiensten te zijn die grootschalig restwarmte gaat leveren aan bedrijfsterreinen in de Randstad.

Behalve bij Schiphol blijkt ook in Rotterdam het lokaal uitwisselen van warmte, voortkomend uit groene energie, haalbaar. NorthC Datacenters gaat meedoen aan het grootste warmtenetproject tot nu toe in de wijk Schiebroek, waarbij 10.927 huishoudens en 367 bedrijven worden verwarmd met restwarmte.  

De restwarmte komt vrij bij het koelen van de vele servers binnen een datacenter. Door een datacenter te koppelen aan een warmtenet, kan deze restwarmte gebruikt worden om andere faciliteiten of woningen te verwarmen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant