Artikel 15 november 2022

Datagedreven verkeersmanagement krijgt impuls

De 7,5 miljard euro die het kabinet uittrekt om nieuwe woonwijken beter bereikbaar te maken, betekent ook een impuls voor de techsector. Van de 1,1 miljard euro dat wordt besteed aan een betere doorstroming op hoofdwegen en ringwegen, gaat driehonderd miljoen euro naar mobiliteitsmaatregelen, zoals verkeersmanagement, op de ringwegen van Eindhoven, Rotterdam/Den Haag, Utrecht en Amsterdam.

Dit gebeurt onder andere met slimme verkeersinstallaties en in-car-informatie die ervoor zorgen dat het verkeer geleidelijk de weg op gaat en snel de weg weer af kan. Hiermee wordt de capaciteit van die wegen beter benut en zullen minder opstoppingen ontstaan.

Voor een betere doorstroming van het verkeer zijn veel data nodig afkomstig van verschillende partijen. Ook is 5G in te zetten om mobiliteitsproblemen op te lossen. In onder meer Amsterdam en Eindhoven/Helmond zijn hiermee al proeven gedaan.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om meerdere voertuigen die aan elkaar zijn gekoppeld, met een verkeerslicht te laten ‘onderhandelen’ over een vrije doorstroming. Ook is de auto informatie te geven over objecten in de omgeving, bijvoorbeeld potentiële obstakels. De plannen van de overheid kunnen ook een stimulans zijn voor applicaties die een groene golf voor vrachtwagens mogelijk maken.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant