Artikel 15 maart 2023

Data Pro Code nu volledig goedgekeurd

De Data Pro Code van branchevereniging NLdigital is officieel de eerste volledig goedgekeurde AVG-gedragscode in Nederland en de vijfde in Europa. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat namelijk akkoord met Scope Europe als toezichthouder voor deze gedragscode.

De Haagse privacywaakhond was eind augustus 2020 al akkoord gegaan met de Data Pro Code. Sindsdien heeft de ict-branche een eigen certificering en standaarden voor het waarborgen van privacy bij dataverwerking. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) kunnen brancheorganisaties een eigen specifieke privacy-gedragscode opstellen en bedrijven certificeren. NLdigital was de eerste branchevereniging die hieraan praktische invulling geeft.

Scope Europe ondersteunt co-regulering in de digitale economie. In 2021 was deze internationale organisatie al geaccrediteerd als toezichthouder op de EU Cloud Code of Conduct.
Verwerkers van persoonsgegevens die zich willen aansluiten bij de Data Pro-gedragscode, moeten zich laten beoordelen op naleving van de code door toezichthouder Scope Europe. Bij positieve beoordeling wordt een bedrijf opgenomen in het openbare register en mogen ze het Data Pro Code-label voeren.

Deze code spitst zich toe op regels voor verwerkers van persoonsgegevens, in het Engels ‘data processors’. Dat zijn bedrijven die in de uitoefening van hun werkzaamheden toegang hebben tot persoonsgegevens die onder de verantwoordelijkheid van hun klanten vallen. Voor de meeste bedrijven in de digitale sector geldt dat ze verwerker zijn.

Bedrijven die de Data Pro Code volgen, leggen vast hoe ze voldoen aan de wettelijke eisen in een zogenoemd Data Pro Statement. Dit document is tegelijk de basis van de standaardverwerkersovereenkomst van NLdigital. De gedragscode en genoemde overeenkomst maken het voor klanten van verwerkers makkelijker om te beoordelen of hun leverancier voldoet aan de wet.

Lotte de Bruijn, directeur van NLdigital, is blij met deze volgende stap voor de Data Pro-gedragscode. ‘Als vertegenwoordiger van de branche voelen we een verantwoordelijkheid om bedrijven te helpen om aan de AVG te voldoen. We geloven bovendien dat een gedragscode een goede manier is om transparantie en vertrouwen in de markt te stimuleren.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant