Artikel 20 september 2022

Data-dilemma centraal op Nationale AI & Ethiek-cursus

Vandaag wordt de Nationale AI & Ethiek-cursus gelanceerd. De gratis online-studie leert deelnemers ethisch reflecteren op ai (kunstmatige intelligentie). De leergang is een inhoudelijk vervolg op de populaire Nationale AI-Cursus uit 2018 die meer dan 300.000 burgers bereikte.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op Amsterdam Science Park hebben dr. Sennay Ghebreab (ICAI), Mieke van Heesewijk (SIDN Fonds) en Frank van der Meyden (ministerie van Binnenlandse Zaken gezamenlijk op de rode knop gedrukt. De online-cursus is nu voor iedereen gratis toegankelijk.

‘Nauwelijks bekomen van de toeslagen-affaire en grove privacyschendingen door techbedrijven is het hoog tijd dat iedereen in Nederland snapt hoe ai werkt en welke ethische dilemma’s om de hoek komen kijken als data en algoritmen worden ingezet’, aldus initiatiefnemer Jim Stolze. Voor de cursus is nu al veel belangstelling, ook bij de Belastingdienst. 

In de Nationale AI-Cursus stond de technologie centraal, waarop cursisten in de evaluaties lieten weten vooral nieuwe vragen te hebben. Die vragen gingen over de vrees dat algoritmen kunnen discrimineren of dat consumenten de dupe zouden worden van hun eigen data.

Kwesties rond data-dilemma’s en mensenrechten zijn nu het uitgangspunt van de Nationale AI & Ethiek cursus. Anders dan de ‘algemene’ AI-cursus is deze leergang niet geïnspireerd op het Finse Elements of AI. De ethiek-cursus is volledig Nederlands. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant