Artikel 2 juni 2022

D66 wil ‘opensource, tenzij’

D66 wil het ‘opensource, tenzij’-principe opnemen in de Wet digitale overheid. Het uitgangspunt moet zijn dat software altijd opensource is, aldus het D66-kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz. Alleen als het echt niet anders kan, mag dit principe worden doorbroken.

Dit bleek gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer over de zogenaamde novelle die de Wet digitale overheid regelt. Met deze aanpassing van het wetsvoorstel dat al bij de Eerste Kamer aanhangig is, komt staatssecretaris Alexandra van Huffelen tegemoet aan de kritiekpunten van de Eerste Kamer. Deze aanpassing voorziet in het verplicht opensource aanbieden van identificatie- en inlogmiddelen.

Maar D66 wil verder gaan. Queeny Rajkowski (VVD) deelt de voorkeur voor opensource, maar het moet geen heilige graal worden. De keuze voor opensource mag volgens haar niet ten koste gaan van de veiligheid.

Ook Danai van Weerdenburg (PVV) is voorstander van opensource. Maar het gebruik van bestaande opensource-codes is geen garantie dat software veilig is, betoogt ze, wat ook blijkt uit de Log4J-kwetsbaarheid. Ze vroeg zich ook af hoe ‘opensource’ precies wordt ingevuld.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant