Artikel 21 september 2022

Cybersecurity krijgt krachtige impuls

Prinsjesdag 2022

Het kabinet investeert fors in de doorontwikkeling van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). In 2023 krijgt deze organisatie er zestien miljoen euro bij: 23 miljoen euro tegen zeven miljoen euro dit jaar. In 2024 vervijfvoudigt het budget naar 36 miljoen euro.

Deze stijging weerspiegelt het grotere belang van cybersecurity. Ook de implementatie van de NIB2-richtlijn voor netwerk- en informatiebeveiliging brengt veel werk met zich mee. Hetzelfde geldt voor de Europese richtlijn voor Critical Entities Resilience (CER). Deze richtlijn gaat aanbieders van vitale processen beschermen door verhoging van hun weerbaarheid en veerkracht. Onder deze nieuwe richtlijn vallen meer sectoren dan alleen energie en transport, zoals bij de oude richtlijn het geval was. Ook bijvoorbeeld de voedselvoorziening, zorg, bankwezen, digitale infrastructuur en  overheidsdiensten krijgen hiermee te maken.

Minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) schrijft in haar begroting het NCSC verder te willen ontwikkelen naar een toekomstbestendig cybersecurity-stelsel. Onlangs werd bekend dat het NCSC, het Digital Trust Center (DTC) en het Cyber Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP) in 2026 samen één centraal expertisecentrum en informatieknooppunt gaan vormen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant