Artikel 17 november 2022

Computable Journaal: Deze apps maken impact

Event | TBX 2022

Vier winnaars van de Computable Awards 2022 lieten tijdens de recente it-vakbeurs TBX zien waarom hun app maatschappelijke impact kan maken. In dit Computable Journaal leggen ze het nog een keer uit. Het gaat om de app Dak voor Woningnet, de Mijngegevens-app van Mijn Overheid, de CO2-app van Greencast en de app van eZwayz voor Bartimeus.

Dak voor Woningnet
De app Dak is speciaal ontworpen voor Woningnet en schept de mogelijkheid om op een eenvoudige manier naar een nieuwe huurwoning te zoeken. Volgens Kilian Croese, van ontwikkelaar Team Resilience, helpt de app bij het maken van een goede match tussen woning en woningzoekende. 

Mijngegevens-app van Mijn Overheid
De Mijngegevens app van Mijnoverheid.nl toont welke gegevens de overheid van de burger heeft en hoe die worden gebruikt. ‘Het maakt de burger bewust van wat overheid heeft vastgelegd’, zegt Dick Bruinsma van MijnOverheid.nl. ‘De app kan ook meteen melden als er iets niet klopt. Zo houdt de burger de regie over zijn eigen gegevens.’

Greencast
Als een mkb’er precies wil weten hoeveel CO2 hij uitstoot, dan kan het daarvoor het softwareprogramma van Greencast gebruiken. Dit gebruikt daarvoor de boekhouding van het desbetreffende bedrijf. Aan elke transactie hangt een bepaalde emissie en zo kun je dus uitrekenen hoeveel je uitstoot. ‘Voorwaarde is wel dat je je boekhouding goed bijhoudt’, zegt Selma Boeke van Greencast.

EZwayz
EZwayz heeft een app ontwikkeld speciaal voor Bartimeus, een expertisecentrum voor mensen met een visuele beperking. Bedenker Bart van Heijningen legt in dit Computable Journaal uit hoe de app mensen met een visuele beperking kan helpen om de weg vinden in een gebouw. Middels de camera van een telefoon weet de app waar in het gebouw de gebruiker zich bevindt, en door trillingen en geluidssignalen kan hij de gebruiker leiden, bijvoorbeeld naar de wc.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant