Artikel 26 oktober 2022

Cloud-noodoproep van cio’s aan Europese Commissie

‘Schep klimaat voor zeer veilige oplossingen in Europa’

Zet snel de noodzakelijke stappen om nieuwe marktkansen te creëren voor zeer veilige cloud-oplossingen in Europa. Deze noodoproep doen de Belgische, Franse, Nederlandse en Duitse cio-verenigingen aan EU-commissaris Thierry Breton. In een open brief dringen ze aan op een ‘digitale interne markt’ voor clouddiensten en oplossingen met een hoog niveau van zekerheid.

Probleem is dat Europese ondernemingen vaak geen oplossingen op de markt kunnen vinden waarvan zeker is dat ze passend zijn. Betrokken chief information officers (cio’s) komen vaak (Amerikaanse) oplossingen tegen waarvan de leveranciers beweren dat ze aan de regelgeving voldoen, maar die in feite de nodige betrouwbaarheid ontberen. 

Deze providers maken misbruik van de juridische onzekerheid rond internationale data-overdrachten en verwerking overzee. Betrokken leveranciers komen hiermee weg zelfs als hun claims niet volledig zijn aangetoond of – erger nog – ronduit onjuist zijn. Deze situatie leidt ertoe dat het voor Europese ondernemingen moeilijk wordt om aan klanten en werknemers de nodige garanties voor gegevensintegriteit te bieden, aldus de cio’s.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant