Artikel 11 juni 2022

Centric-bestuurder Luijten dreigt te vertrekken

Nu ook spanningen tussen belangrijkste toezichthouder en Sanderink

De bestuurscrisis bij Centric blijkt nog allerminst ten einde. Nadat afgelopen maandag de bestuurstop waaronder topman Johan Taams het veld ruimde, zijn nu ook binnen de non-executive board de spanningen opgelopen.

Louis Luijten, als bestuursvoorzitter de belangrijkste niet-uitvoerende bestuurder van de board, heeft deze week al gezegd het bijltje erbij neer te willen gooien. Zijn vertrek zou meteen na de zomer plaatsvinden. De woordvoerder van Centric verklaarde vanochtend dat dit momenteel ‘niet aan de orde is’. Luijten heeft inderdaad officieel zijn ontslag nog niet ingediend, maar overweegt dit wel ernstig.

Achtergrond van een mogelijk verder uitdunnen van het Centric-bestuur is een conflict tussen Luijten en Sanderink. Luijten zou aanvankelijk hebben ingestemd met het voorstel van Johan Taams (ceo), Patrick Rosengarten (cfo) en Bart Fehmers (coo) om naar de Ondernemingskamer te stappen in verband met wanbeheer door eigenaar Gerard Sanderink. Toen de eigenzinnige Twentse ondernemer en diens vriendin cybercharlatan Rian van Rijbroek daar lucht van kregen, waren de rapen gaar. Sanderink oefende zware druk op Luijten uit, waarna de board-voorzitter inbond. Doordat de non executives in de meerderheid waren ging het plan niet door. Daarop zijn ze opgestapt. Had Luijten mee gestemd met de rest dan was de top niet vertrokken.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant