Artikel 24 oktober 2022

BZK slaat plank mis met ‘overheids-Zoom’

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is behoorlijk in de fout gegaan met de gunning van een zwaar beveiligde voorziening voor video-vergaderen ter gedeeltelijke vervanging van Webex. Bij de opdrachtverlening tot dit ict-project, dat overigens mislukte, gingen meerdere zaken mis.

De oprichting van de stichting NTF (New Trust Foundation) die een prototype van het video-communicatieplatform moest ontwikkelen, verliep allerminst volgens het boekje. Door deelname van ambtenaren in het bestuur van deze stichting heeft de schijn van belangenverstrengeling kunnen ontstaan. 

Dit blijkt uit antwoorden van minister Hanke Bruins Slot (BZK) op vragen van kamerlid Renske Leijten (SP). Aanleiding tot deze vragen was een bericht in de Volkskrant begin januari dat NTF met een van de eigen bestuursleden in zee ging. Zonder aanbesteding werd een prototype ontwikkeld. 

Bruins Slot moet nu toegeven dat de besluitvorming over de gunning onvoldoende is onderbouwd en vastgelegd. Evenmin is de opdracht gedocumenteerd in de vorm van een contract. De interne verantwoordingsprocedure was gebrekkig. Vanwege de pandemie was snel gehandeld, wat ten koste ging van de zorgvuldigheid. Kortweg gesteld: besluiten zijn er snel doorgedrukt, terwijl van transparantie geen sprake was.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant