Artikel 29 september 2022

Britten ontwerpen slimme brandweerhelm

Het Engelse National Robotarium werkt samen met de Scottish Fire and Rescue Service aan een slimme helm die brandweerlieden helpt slachtoffers beter te lokaliseren.

De onderzoekers van het net geopende National Robotarium ontwikkelen helmtechnologie waarmee brandweerlieden hun omgeving snel in kaart kunnen brengen, door gevaarlijke omgevingen als met rook gevulde brandhaarden kunnen navigeren en slachtoffers op een snellere wijze te  kunnen lokaliseren.

De technologie combineert gegevens van thermische camera’s, radar en inertiële sensoren (ook wel inertial measurement units – imu’s – genoemd; bewegingsregistratiesensoren bestaande uit 3d-accelerometers, 3d-gyroscopen en een magnetometer) op een standaardbrandweerhelm. Daarbij wordt artificiële intelligentie ingezet om dragers realtime-informatie te geven die kan helpen bij het opsporen van slachtoffers, het herkennen van collega’s en een nauwkeurig begrip van hun eigen locatie.

De nieuwe technologie is in samenwerking met het personeel van de Schotse brandweer en reddingsdienst getest in een 10,5 miljoen pond kostende geavanceerde trainingsfaciliteit in Newbridge, Edinburgh. De onderzoekers willen in een volgend project 3d-kaarten en een ingebouwd scherm in een brandweerhelm plaatsen, waardoor de drager ervan nog meer ruimtelijk inzicht krijgt. Daarvoor zoekt het Nationaal Robotarium partners uit de industrie om deze volgende stap te helpen realiseren.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant