Artikel 21 oktober 2021

Blok houdt vinger aan de pols van techcampus

De overname van de High Tech Campus Eindhoven door een beleggingsfonds waarvan Singapore hoofdaandeelhouder is, voldoet aan alle waarborgen voor de nationale veiligheid. Toch houdt de overheid de ontwikkeling in de gaten. Want wat als de vastgoedbeheerder ineens naar binnen wil in een ruimte waar onderzoek plaatsvindt naar ‘vitale’ technologie die impact heeft op de Nederlandse veiligheid?

Het bericht dat niet het Amerikaanse Oaktree maar de Singaporese staat via een investeringsfonds grotendeels eigenaar is van de Eindhovense High Tech Campus heeft ook in politiek Den Haag tot vragen geleid.

Minister Blok van Economische Zaken beantwoordt die in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij schrijft dat de overeenkomst voldoet aan alle veiligheidseisen. Toch blijft de overheid rekening houden met mogelijke risico’s, bijvoorbeeld op het gebied van bedrijfsspionage en intellectueel eigendom. Volgens Blok houdt de Nederlandse overheid ‘een vinger aan de pols’ bij de beheerder van het vastgoed en kijkt zij mee met de exploitatie en bedrijfsvoering van de High Tech Campus Eindhoven.

‘Dit zit zowel op het vlak van ict, beveiliging van de campus en de betrouwbaarheid van medewerkers en dienstverleners die worden ingeschakeld ten behoeve van de campus.’ Hij zegt dat er al contacten zijn gelegd en informatie wordt gedeeld. Ook heeft de Nederlandse overheid contacten met de gebruikers van de campus. Een woordvoerder van de minister meldt aan het FD dat er bijvoorbeeld wordt gekeken om digitale en fysieke toegang tot ruimtes waar met ‘sensitieve technologie’ wordt gewerkt, beter te reguleren.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant