Artikel 21 oktober 2022

Blockchain debunked 4: Afrekenen met een leugen

In 2018, vier jaar geleden alweer, publiceerde Computable een drieluik van mijn hand over blockchain en bitcoin als onhoudbare oplossing voor niet bestaande problemen. Nu, in 2022, is blockchain nog steeds in leven, meer als marketingtool en subsidiespons dan als basis voor werkende applicaties. En natuurlijk als platform voor cryptovaluta zoals Bitcoin. Het is tijd om deze grootste dwaling uit de geschiedenis van de ict finaal en systematisch de nek om te draaien. En het middel daartoe is het old school stroomschema. Volgt u mij?

Volgens Google is de term blockchain nog steeds in leven, als zoekterm dan. Voor een ict-hype die niet levert – en daarvan kent de geschiedenis er plenty – is dat bijzonder. De reden is natuurlijk de voortdurende ophef rond cryptovaluta als Bitcoin, die een deel van hun magie ontlenen aan de onderliggende blockchain technologie. Ook in een recente brief van ict-experts aan het Amerikaanse congres wordt blockchain als een oplossing voor geen enkel probleem opgehangen aan de wantoestanden rond cryptovaluta. Een kleinere oorzaak van het niet uit het nieuws verdwijnen van blockchain ligt bij onze overheid. Niet alleen worden groteske claims (zoals deze) niet expliciet ingetrokken; de overheid gaat zelfs door met het stoppen van belastinggeld in blockchain “ontwikkeling” via de Dutch Blockchain Coalition, een organisatie die permanent bezig is met het opzetten van veelbelovende pilots.

Er zijn legio ict-deskundigen en mensen met gezond verstand die de blockchainboodschap verwerpen, maar bijna altijd in stilte. Experts die hun stem verheffen vind je overwegend in de Angelsaksische wereld. De blockchainbedriegers – want dat zijn het – kunnen zo doorgaan met het benaderen van zwakke partijen met teveel geld voor ict, de overheid uiteraard voorop. Natuurlijk zijn er experts die hun dedain voor blockchain en blockchain-gelovigen op sociale media uiten en soms worden die uitingen vergezeld door spotprenten als deze hier boven.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant