Artikel 24 maart 2023

BIM Legal en DigiGO leggen juridisch 3D-Kadaster vast

Stichting Platform BIM Legal en Stichting DigiGO slaan de handen ineen om de digitale samenwerking in de bouw- en vastgoedketen te versnellen. BIM Legal legt voor deze branches de rechten, plichten en regelingen vast in een digitale driedimensionele Kadaster-omgeving en DigiGO ontwikkelt een afsprakenstelsel voor de uitwisseling van juridische informatie over onroerend goed.

De bouw- en vastgoedsector staat voor grote opgaven, zoals de energietransitie, klimaatadaptatie, opschaling van woningbouw en infrastructuur, onderhoud en vervanging, en emissieloos en circulair bouwen. Alle ketenpartners moeten datagedreven samenwerken om deze opgaven in samenhang te realiseren, aldus de twee partijen.

Om de datagedreven samenwerking te bevorderen, ontwikkelt DigiGO het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving. Dit is een afsprakenstelsel waarin is vastgelegd waaraan alle betrokken partijen in de bouw- en vastgoedsector zich moeten houden. Dit geldt ook voor de inschrijving, opslag en ontsluiting van juridische data in het 3D-Kadaster dat BIM Legal momenteel ontwikkelt in opdracht van het Kadaster.

Bij het afsprakenstelsel zijn onder meer het Kadaster, de Koninklijke Notariële Broederschap, Koninklijke Bouwend Nederland en de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkelingmaatschappijen (Neprom) betrokken. BIM Legal is een initiatief van BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, bouwbedrijf Dura Vermeer en twee notariskantoren.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant