Artikel 24 mei 2023

Bijna twee derde van ict-projecten bij Rijk loopt uit

Een op vijf (20 procent) van de grotere ict-projecten bij de rijksoverheid heeft een doorlooptijd die minstens twee keer zo lang is als eerder verwacht. Slechts 37 procent van de ict-activiteiten is binnen, of eerder, dan de aanvankelijk geschatte doorlooptijd afgerond. Dit blijkt uit de jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk, die is gepubliceerd in het kader van de Verantwoordingsdag.

Uit de jaarrapportage komt verder naar voren dat bij 14 procent van de grotere rijks-ict-projecten (met een begroting van minstens vijf miljoen euro) de uitloop tussen 50 en 100 procent bedroeg. 29 procent kende een overschrijding met minder dan 50 procent. Dat betekent overigens nog een aanzienlijke vertraging.

Vergeleken met 2021 is de situatie verslechterd. Het percentage projecten dat op tijd werd afgerond, daalde. Vorig jaar werden van 146 projecten de verwachte doorlooptijd bij de start vergeleken met de actuele doorlooptijd. 24 projecten konden worden afgerond.

De Adviescommissie ICT (AcICT) en zijn voorganger Bureau ICT-toetsing (BIT) binden de rijksoverheid keer op keer op het hart niet te veel hooi op de vork te nemen. Ook wordt steevast aangeraden projecten in hapklare brokken op te splitsen. Maar kennelijk zijn deze adviezen aan dovemansoren gericht.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant