Betaalt consument rekening voor ‘luchtgevecht’?

Bovenste deel 6-GHz-spectrum heeft grotere consumentenwaarde dan men denkt
Met regelmaat lees je over het gebruik van het onderste gedeelte van het 6-GHz-spectrum. Het beschikbaar stellen was een eerste stap in de discussie omtrent het gehele 6-GHz-spectrum. Het is nu aan de politiek of dit spectrum geheel licentievrij wordt, of gelicentieerd beschikbaar komt. Want naast de technische discussie wordt vaak vergeten dat er ook een rekening betaald moet worden.
De lucht die we ademen mag dan gratis zijn, het gebruik van het spectrum niet. Dat ‘spectrum’ vooral voor de overheid initieel het nieuwe goud is, hebben we aan het eind van de afgelopen eeuw mogen ondervinden. Maar ook dat dit op lange termijn niet voor alle marktspelers waar is. We herinneren ons de gsm-frequentieveilingen (wereldwijd) waar veel, zéér veel geld in omging. Zelfs zoveel dat operators niet in staat bleken de apparatuur te kopen die uiteindelijk het netwerkgebruik dienden waar te maken.
Het is te hard om te stellen dat het springen van de technologiebubbel begin deze eeuw lag in deze frequentieprijzen, maar het hielp niet. Uiteindelijk werden de netwerken te langzaam uitgerold en moest de overheid bijspringen om de economische malaise te temperen.
Ook nu zien we nog steeds uitdagingen in het gebruik van het spectrum. Nederland loopt behoorlijk achter in de uitrol van 5G, daar is vooral het huidige gebruik van de 3,5 GHz schuldig aan. Natuurlijk, de operators en de apparatuurleveranciers kijken naar alternatieven en de 6-GHz-band is voor de apparatuurleveranciers een van de mogelijkheden. Hier wordt veel geld op ingezet, wat terug te vinden is in de lobbyactiviteiten.
Lees het volledige artikel op computable.nl