Artikel 28 september 2021

Bedrijfsleven tuigt alarmering op voor veilig internet

Binnen enkele maanden moet een gezamenlijk platform tot stand komen dat het bedrijfsleven waarschuwt bij cyberkwetsbaarheden. Een groot aantal internetgerelateerde organisaties, verenigd in het Anti Abuse Netwerk (AAN), heeft daartoe besloten.

Reden voor de oprichting is dat het de initiatiefnemers te lang duurt voordat de overheid deze informatiedeling heeft geregeld. De dreigingsmeldingen die bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) binnenkomen, belanden slechts bij een beperkt aantal bedrijven.

Het lukt de overheid niet snel te komen met een landelijk dekkend stelsel waar alle bedrijven terecht kunnen voor informatie en dat massaal waarschuwt bij hacks. Het ministerie van Justitie en Veiligheid wenst zelf alle regie te houden. Bovendien staan juridische beperkingen het grootscheeps delen van dreigingsinformatie in de weg.

Een oproep van de Cyber Security Raad (CSR) spoedig met een wetswijziging te komen, had niet het gewenste resultaat. Demissionair minister Ferd Grapperhaus toont weinig bereidheid tot snelle reparatie van de wet. Ook vrezen de initiatiefnemers dat de overheid er niet in slaagt zelf snel op te schalen. Tijdens Prinsjesdag bleek dat weinig meer middelen voor cybersecurity beschikbaar worden gesteld. De door de CSR gevraagde achthonderd miljoen euro komt er niet.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant