Artikel 7 oktober 2021

Arbeidsmarkt verder op slot

Cijfers van arbeidsmarktdata-analist Intelligence Group wijzen uit dat het laagterecord in arbeidsmarktactiviteit achtereenvolgens in het derde kwartaal 2021 opnieuw gebroken is. Het aandeel personen uit de Nederlandse beroepsbevolking dat actief op zoek is naar een baan daalde verder van 11,1 procent naar 10,7 procent. Bovendien is het aandeel dat helemaal niet op zoek is naar (ander) werk verder gestegen.

Sterker nog, volgens de Intelligence Group is in een markt waar de vraag nog nooit zo hoog is geweest, het aanbod van actieve baanzoekers nog nooit zo laag geweest. De marktanalist meet deze ontwikkeling vanaf 2003. Het aantal sollicitaties is drastisch afgenomen, terwijl wervingsbureaus merken dat een gemiddeld aanbod van acht sollicitaties per vacature en/of vier zzp’ers per opdracht, opdroogt naar geen of enkele sollicitaties of aanbiedingen.

Parallel bereikt de sourcingsdruk een nieuw hoogterecord. Werkgevers reageren op deze schaarste door nog actiever talenten te gaan benaderen. Iets meer dan een derde van de Nederlandse beroepsbevolking is afgelopen kwartaal minimaal één keer benaderd door een bemiddelaar/werkgever voor een nieuwe baan. Dit vindt plaats over de volle breedte van de arbeidsmarkt, met een aantal vakgebieden die eruit schieten zoals engineering, consultancy en automatisering.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant