Artikel 25 augustus 2021

AP vindt dat KVK zzp-adressen moet afschermen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) roept de Kamer van Koophandel (KVK) op om het woonadres van zelfstandig ondernemers af te schermen. De gegevens moeten alleen beschikbaar zijn voor bepaalde beroepsgroepen en instanties, zoals advocaten en deurwaarders. Dat schrijft de privacywaakhond in een wetgevingsadvies aan demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.

Het is voor veel thuiswerkende zelfstandig ondernemers een doorn in het oog: hun woonadres is zichtbaar voor iedereen die het openbare Handelsregister van de KVK raadpleegt. Kwaadwillenden kunnen de gegevens misbruiken, bijvoorbeeld voor stalking of bedreiging. Het register toont alleen het woonadres indien de ondernemer geen zakelijk vestigingsadres heeft.

Volgens de AP is er geen noodzaak om adressen van zzp’ers via het Handelsregister openbaar te maken. Bedrijven gebruiken het register om te controleren of de persoon met wie ze zaken doen, ook bevoegd is om dit te doen namens de onderneming in kwestie. Bij zzp’ers is dat niet aan de orde: hij of zij is zelf de onderneming. Bovendien verplicht de wet bedrijven om op elke factuur een adres te vermelden.

De privacywaakhond roept de KVK op om het systeem om te draaien, waarbij adressen van zzp’ers standaard niet openbaar zijn. Ze zouden alleen beschikbaar moeten zijn voor bijvoorbeeld advocaten, notarissen, deurwaarders en misschien journalisten.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant