Artikel 21 februari 2023

AP: ‘JenV moet massaverwerking passagiersdata stoppen’

Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) moet de grootschalige verwerking van gegevens van vliegtuigpassagiers per direct stoppen. Hoewel bedoeld om reisbewegingen van terroristen en zware criminelen in beeld te krijgen, worden nu de reisdetails van alle luchtvaartpassagiers verzameld en wel vijf jaar bijgehouden in een database.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt minister Dilan Yeşilgöz (JenV) voor de laatste keer. De AP heeft al laten weten het hard te gaan spelen. Als Justitie de ‘opdracht’ van de AP naast zich neerlegt, legt de privacywaakhond de gegevensverwerking stil met een verwerkingsverbod. De AP heeft daar de bevoegdheid toe. De minister krijgt veertien dagen de tijd om de verwerking toe te spitsen op terroristen en zware criminelen.

De AP stoort zich aan de verwerking van ‘persoonsgegevens van passagier’ (pnr-gegevens). Volgens de waakhond worden gegevens bewaard van zeer veel mensen die niet bij de groep horen waarvoor de database eigenlijk is bedoeld. De AP had al eerder willen ingrijpen, maar moest wachten op een uitspraak in een gerechtelijke procedure bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Nu die is afgerond en de AP in het gelijk werd gesteld, blijkt handhaving alsnog nodig.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant