Artikel 29 oktober 2021

AP hekelt zwarte lijst van fiscus

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) haalt stevig uit naar de Belastingdienst. De zwarte lijst waarmee de fiscus fraude signaleert, is volgens de waakhond in strijd met de privacywet. Kernbeginselen van de AVG werden door de Belastingdienst op ernstige wijze geschonden, zo luidt het verwijt.

De fiscus had nooit persoonsgegevens mogen verwerken in de Fraude Signalering Voorziening (FSV) op de manier waarop dit jarenlang gebeurde. Dit blijkt uit onderzoek dat de AP vandaag presenteert.

AP-voorzitter Aleid Wolfsen: ‘Vanzelfsprekend moet de Belastingdienst fraude aanpakken. Maar uit ons onderzoek blijkt dat de Belastingdienst fraudesignalen registreerde en gebruikte op een manier die absoluut niet is toegestaan. Onschuldige mensen zijn hierdoor gedupeerd.’

De belangrijkste overtreding is dat er geen wettelijke basis (grondslag) was voor een zwarte lijst. Zonder zo’n grondslag is het verwerken van persoonsgegevens verboden. Andere ernstige overtredingen zijn dat de signalen van fraude veel te lang in de FSV werden bewaard. Bovendien waren de gegevens in bepaalde gevallen onjuist en niet actueel. 

Wolfsen: ‘Ruim een kwart miljoen mensen stond – vaak onterecht – veel te lang op deze fraudelijst zonder dat zij dit wisten. Daardoor konden ze zich niet verweren en konden ze zich ook niet van de lijst laten afhalen. Zo ontstond een gat in de rechtsbescherming. Veroorzaakt door de overheid, nota bene.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant