Artikel 26 mei 2023

AP bekijkt groot datalek bij Tesla

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat mogelijk onderzoek doen naar een datalek bij Tesla. Maar liefst 100 gigabytes aan gegevens werden via een klokkenluider doorgestuurd naar de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Omdat het Europese hoofdkantoor van Tesla in Amsterdam staat, is het logisch dat niet de Duitse maar de Nederlandse privacywaakhond het lek onderzoekt.

Volgens Handelsblatt zou Tesla de AP inmiddels op de hoogte van het datalek hebben gebracht, maar de AP meldt niet of een onderzoek aan de orde is. Dat ook een Duitse privacywaakhond bij het voorval is betrokken, heeft te maken met het feit dat in Brandenburg Tesla’s Europese gigafactory staat.

Onder de gelekte bestanden zijn bijna 1.400 pdf-documenten, ruim duizend Excel-tabellen en ruim 213 Powerpoint-presentaties, meldt de krant. Ze bevatten meer dan honderdduizend namen en andere persoonlijke gegevens van voormalige en huidige werknemers van Tesla. Het gaat ook om bsn-nummers, e-mailadressen, telefoonnummers, salarisgegevens, bankgegevens van klanten en geheime informatie over het productieproces. Er zouden ook klachten van klanten in staan, waaronder zo’n vierduizend over het plots accelereren of afremmen van auto’s.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant