Artikel 14 juli 2021

AMS-IX breidt uit naar Rotterdam met twee POP’s

Aanjager InnovationQuarter bezig met plan voor zeekabel

De AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) breidt uit naar de metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Het Amsterdamse internetknooppunt biedt vanaf oktober twee points of presence (POP's) in de Rotterdamse computercentra Smartdc en Greenhouse Datacenters. De uitbreiding past in het nationale datacenterbeleid om in te zetten op regionale spreiding. Ontwikkelingsorganisatie InnovationQuarter, een van de aanjagers hiervan, denkt al aan de volgende stap: een zeekabel van Rotterdam naar Londen.

Het internetknooppunt van AMS-IX is momenteel gevestigd in veertien datacenters in en rondom Amsterdam die door glasvezelkabels met elkaar verbonden zijn. De datacenters van Smartdc en Greenhouse in Zuid-Holland worden de vijftiende en zestiende fysieke vestigingslocaties van het knooppunt.

Het wereldwijde internet bestaat uit meer dan vijftigduizend ip-netwerken die onderling verbonden zijn. AMS-IX regelt als een van de grootste internet exchanges ter wereld, met momenteel meer dan 10 terrabit per seconde (Tbit/s) aan internetverkeer (staat gelijk aan het streamen van twee miljoen HD-video’s tegelijk), het verkeer tussen deze netwerken en faciliteert aangesloten partijen bij het uitwisselen van hun dataverkeer, ook wel ‘peering’ genoemd. Amsterdam vormt de nummer twee van belangrijkste internetknooppunten in Europa: Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs (FLAP).

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant