Artikel 11 augustus 2021

Amazon blijft Luxemburg-route stevig uitbuiten

Als Amazon alle inkomsten die het in Luxemburg declareert ook daadwerkelijk in het Groothertogdom zou genereren, dan zou het internetbedrijf aan elke Luxemburger jaarlijks voor bijna 93.000 euro aan goederen leveren. Dat schrijft de Britse vakbond Unite in een nieuw rapport waarover The Independent bericht.

Dat Amazon een groot deel van zijn winst versluist naar Luxemburg heeft natuurlijk een eenvoudige reden: dat land heft er nauwelijks belastingen op. De cijfers spreken boekdelen. Amazon heeft, alleen al aan Britse verkopen, voor bijna 9,7 miljard euro in het ministaatje aangegeven. Over alle landen heen gaat het om meer dan 57 miljard euro. Als die inkomsten daadwerkelijk in Luxemburg zouden gehaald zijn, zou dat betekenen dat elke Luxemburger, van baby tot bejaarde, jaarlijks voor bijna 93.000 euro aan goederen bestelt.

De analyse van Unite werd uitgevoerd door een beëdigd accountant en is gebaseerd op publiek vrijgegeven informatie van de e-commerce-gigant. Voor het onderzoek werden negentien Britse afdelingen van Amazon tegen het licht gehouden, inclusief magazijnen, logistieke operaties en zijn dochter Internet Movie Database. In totaal zou het bedrijf maximaal 84 miljoen Britse pond aan belastingen hebben betaald in het Verenigd Koninkrijk. Het daadwerkelijk verschuldigde bedrag zou volgens Unite op 130 miljoen pond liggen.

Amazon is bij machte om die winsten weg te sluizen omdat het veel gebruikt maakt van dochterbedrijven. Bijna elke Europeaan die een aankoop doet bij Amazon moet zijn rekening betalen aan Amazon Luxemburg. Het is een route waar kleine en middelgrote ondernemingen haast nooit toegang toe hebben. En dat betekent in feite dat Amazon dus een oneerlijk concurrentievoordeel heeft op dat soort bedrijven, argumenteert Unite.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant