Artikel 27 december 2022

Algoritmetoezicht bij AP krijgt vorm

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) heeft met de Autoriteit Persoonsgegevens overeenstemming bereikt over de taakomschrijving van de nieuwe rol als algoritmetoezichthouder. Het is niet de bedoeling dat de AP bestaande toezichthouders voor de voeten gaat lopen. Ze moet die instanties bijstaan in het beter letten op verkeerd gebruik van algoritmes.

Als centrale toezichthouder gaat de AP zich in het nieuwe jaar primair richten op gevaarlijke effecten van artificiële intelligentie (ai)-systemen die een sector overschrijden. De AP moet die maatschappelijke risico’s snel signaleren, analyseren en agenderen. Daarbij valt de nadruk op het voorkomen van discriminatie en uitsluiting alsmede het bevorderen van transparantie.

De AP moet de samenwerking bevorderen tussen de verschillende toezichthouders die met algoritmes te maken krijgen. Nu bestaan er al de nodige samenwerkingsverbanden. Aan de AP de taak die samenwerkingen verder te optimaliseren. Ook zullen meer kennis en expertise moeten worden gedeeld. De AP krijgt wat dat betreft een meer faciliterende rol.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant