Algoritmeregister moet discussie over ai aanzwengelen

Het centrale algoritmeregister dat de overheid woensdag lanceerde, bevat informatie over 109 artificiële intelligentie (ai)-systemen. Dat moeten er snel meer worden terwijl ook de kwaliteit van de verstrekte inlichtingen omhoog moet. Het register is een eerste versie waar nog het nodige aan valt te verbeteren. Ook is nog niet duidelijk voor welke algoritmes de aanmelding straks verplicht wordt.
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) zei tijdens een persgesprek dat de verplichting vooral moet gaan gelden voor ai-systemen die een hoge impact op burgers hebben. Ook minder slimme systemen die veel invloed krijgen op mensen, moeten er onder vallen. Algoritmes met een hoog risico dienen in ieder geval in dit register te komen. Het gaat dan om gezondheids- en veiligheidsrisico’s, alsmede risico’s op het vlak van fundamentele rechten. Een precieze definitie van algoritmes is niet zo heel belangrijk.
De staatssecretaris van BZK ging ook in op de kritiek van Michiel Steltman, directeur Stichting DINL (Digitale Infrastructuur Nederland), die vindt dat een algoritmeregister weinig zin heeft zolang er geen normen, keurmerken en certificeringen voor ai-systemen zijn. Volgens Steltman roept zo’n register ‘zonder stelsel van zekerheid’ thans meer vragen op dan antwoorden. ‘Het leidt eerder tot meer wantrouwen.’ Maar Van Huffelen vindt het juist goed als zo’n register tot vragen leidt.
Wanneer allerlei non-gouvernementele organisaties zoals Bits of Freedom, Waag en Open State Foundation zien welke algoritmes de overheid gebruikt, bevordert dat volgens haar het maatschappelijk gesprek. ‘Die kunnen pas kwaliteit controleren als ze weten welke algoritmes worden gebruikt.’