Artikel 28 februari 2023

Adriaansens fel tegen Europese tolheffing op internet

Minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) is faliekant tegen een Europese tolheffing voor zware internetgebruikers. Daarmee reageert ze afwijzend tegenover het plan van de telecombedrijven om een extra heffing op te leggen aan diensten die voor veel internetverkeer zorgen zoals video’s en streaming.

Adriaansens weet zich gesteund door onderzoek van economisch bureau Oxera. Daaruit blijkt dat een dergelijke internettolheffing ook niet direct leidt tot extra investeringen in de aanleg of kwaliteit van digitale infrastructuur.
De Europese Commissie is recent een consultatie gestart met een plan om dit toe te gaan staan. De praktijk wijst uit dat extra kosten worden doorberekend aan kijkers en abonnees van bijvoorbeeld Netflix. Nederlandse en Europese consumenten betalen dan hiervoor de rekening. Het kabinet wil daarom niet dat telecombedrijven straks dubbel kosten in rekening gaan brengen voor internetverkeer.

De huidige EU-regels verbieden dat telecomaanbieders internetverkeer blokkeren, vertragen of apart tariferen. Deze zogenoemde netneutraliteit is geregeld in de Europese open internet verordening uit 2015.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant