Artikel 14 november 2022

ACM krijgt van rechter gelijk in zaak Klic-viewer

De rechtbank Rotterdam oordeelt dat het Kadaster met het aanbieden van de doorontwikkelde Klic-viewer zijn publieke taak uitoefent. Er is geen sprake van een economische activiteit. De wet Markt & Overheid (M&O) is niet van toepassing. Met deze uitspraak heeft de rechtbank de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in het gelijk gesteld. Die weigerde handhavend op te treden, zoals een groep it-bedrijven herhaaldelijk om vroeg. Zij vinden dat het Kadaster met de Klic-viewer de markt verstoort.

Voordat wordt gegraven, kunnen grondroerders met de Klic-viewer kijken welke kabels en leidingen er op welke plek in de grond zitten. Op die manier kan schade daaraan worden voorkomen. Het Kadaster heeft de tool de afgelopen jaren doorontwikkeld en biedt deze kosteloos aan. Inmiddels is de software beschikbaar als desktop-, online- en mobiele versie (zowel Android als iOS).

Sinds 2016 maken bedrijven, die vergelijkbare ‘grondkijkers’ commercieel aanbieden, bezwaar tegen de tool van de landelijke organisatie voor het registreren en verstrekken van vastgoedgegevens. In eerste instantie tekende Prosilic bezwaar aan bij de ACM, maar daar kwamen al snel andere it-bedrijven bij nadat bleek dat het Kadaster de oorspronkelijke desktopversie aan het doorontwikkelen was. Zij vinden dat de gratis tool van het Kadaster concurrentieverstorend werkt en innovatie remt en daardoor het bestaansrecht van de it-bedrijven effectief en hard aanvalt.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant