Artikel 30 november 2021

5G stuwt mobiel dataverkeer omhoog

In het derde kwartaal van dit jaar werd meer mobiel dataverkeer gegenereerd dan al het mobiele verkeer tot eind 2016. 5G stuwt het verkeer extra omhoog. Nog spectaculairder is de toename van het mobiele dataverkeer sinds 2011: bijna driehonderd procent.

Dit blijkt uit het nieuwe Ericsson Mobility Report. Eerdere verwachtingen dat 5G de snelst uitgerolde mobiele generatie tot nu toe zal worden, komen uit. Ericsson schat dat tegen het einde van dit jaar bijna 660 miljoen 5G-abonnementen zullen zijn verkocht. De stijging is te danken aan een sterker dan verwachte vraag in China en Noord-Amerika, mede gedreven door dalende prijzen van 5G-toestellen. Al bijna een kwart van de wereldwijd verkochte toestellen is geschikt voor 5G. 

In het afgelopen kwartaal was sprake van een netto-toevoeging van 98 miljoen 5G-abonnementen wereldwijd, het dubbele van het aantal nieuwe 4G-abonnementen. Eind dit jaar zullen 5G-netwerken naar schatting meer dan twee miljard personen dekken.

Volgens Ericsson is 5G op weg om in 2027 de dominante technologie voor mobiele toegang te worden, op basis van het aantal abonnementen wereldwijd. 5G zal dan goed zijn voor ongeveer 50 procent van alle mobiele abonnementen wereldwijd. Driekwart van de wereldbevolking leeft dan in een gebied met 5G-dekking. Bijna twee derde van het wereldwijde smartphoneverkeer gaat tegen dat jaar via 5G.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant