Artikel 26 april 2023

19 platformen vanaf zomer onder verscherpt toezicht

AliExpress en Booking.com, die volgens de Europese Commissie vanuit Nederland in Europa opereren, vallen onder de ruimere verplichtingen van de nieuwe Digital Services Act (DSA). Dat betekent dat er op deze twee platforms extra toezicht zal zijn. Het tweetal behoort tot de negentien allergrootste online-platforms en zoekmachines die vanaf eind augustus dit jaar aan de DSA moeten voldoen. Ook Apple, Google, Meta (Facebook en Instagram) en Twitter behoren tot deze groep.

Genoemde partijen moeten in de EU bijvoorbeeld illegale inhoud en desinformatie gericht aanpakken, hun aanbevelingssystemen aanpassen en transparant zijn over online-reclame via hun diensten. Booking.com mag bijvoorbeeld niet meer melden dat in een bepaald hotel nog maar één kamer beschikbaar is, terwijl in werkelijkheid hele etages leeg staan.

De ruimere verplichtingen gelden voor de allergrootste digitale diensten die deze week zijn aangewezen door de Europese Commissie. Zij hebben maandelijks gemiddeld meer dan 45 miljoen actieve gebruikers in de EU. Deze platforms en zoekmachines moeten jaarlijkse beoordelingen van de risico’s van schadelijke online-praktijken op hun diensten uitvoeren. Bijvoorbeeld als het gaat om illegale goederen of content en het verspreiden van desinformatie. Grote handelsplaatsen zoals AliExpress moeten hiertegen maatregelen nemen. Ook krijgen zij controles op hun gebruikte algoritmes.

Als deze allergrootste platforms en zoekmachines niet voldoen aan de DSA, kan de Europese Commissie boetes opleggen tot zes procent van hun mondiale jaaromzet of dwangsommen tot vijf procent van hun gemiddelde dagelijkse inkomsten.

De DSA gaat vanaf februari 2024 ook voor andere online-diensten en platforms gelden.
Denk aan populaire online-marktplaatsen, sociale netwerken, zoekmachines, cloud-aanbieders, internetproviders en platforms om content te delen zoals video-platforms en online reis- en accommodatie-platforms.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant